Boikotoida vai eikö boikotoida

Ronaldon, Messin ja muiden jalkapallomaailman superstarojen olisi pitänyt jättää Qatarin MM-kilpailut väliin. Sitten olisi kyllä saanut Fifa nenilleen, samalla osumaa olisi saanut Adidas, Puma, Mäkkäri ja muut tahot, jotka eivät välitä ihmisoikeuksista. Boikotoiminen on helppoa, jos se boikotin kohde ei ole itselle tärkeä, kuten esimerkiksi jalkapallon katsominen. Jos ikinä ei jalkapalloa katso, niin on aika helppoa kertoa boikotistaan muille. Olisi kuitenkin kiva tietää, että ne jalkapallofanit, jotka nyt boikotoivat Qatarin kisoja, niin boikotoivatko he PSG:n pelejä, koska pariisilainen jalkapalloseura on suurimassa määrin Qatarilaisten omistuksessa.

Itse ihmettelen, että missä ovat meidän kansanedustajien, ministerien ja maailmalla olevien entisten päättäjien paheksunnat. Ei ole Puuttomanoksan silmiin osunut hanakasti kantaaottavan pääministerimmekään nosto, jossa rajusti arvosteltaisiin Qatarin toimet. Olen mielelläni väärässä ja iloisesti yllättynyt, jos on arvosteltu!

Johdonmukaisuutta, kiitos.

Nyt kotisohvilla olevia jalkapallofaneja pyydetään tai vaaditaan boikotoimaan kisoja, niin miksi vasta nyt? Tuleeko Qatarin kaltaisten maiden ihmisoikeusrikkomukset suomalaisille uutisena?

Qatarissa ajetaan formuloiden F1-osakilpailu. Pyydettiinkö silloin kotisohvilla autourheilua seuraavia ihmisiä boikotoimaan kisoja? Vaadittiinko kuskeja jättämään autonsa pilttuseen? Oliko medialla käsinauhoja ja puhuttiinko studiossa ihmisoikeuksista? Käynnistyvätkö jalkapallon MM-kilpailuja arvostelevien autot pakkasella normaalisti vai onko todella F1- kilpailuissa esiintyvien automerkkien tuotteita boikotoitu ja lähdetty aamulla töihin kävellen? Onko kisaradalle menneiltä F1-faneilta kyselty ihmisoikeuksista tai niiden merkityksestä?

Itselle tämä kohta on kivulias ja moni lukija sen varmasti tietää, mutta nostan sen silti esiin. Golfin European Tour eli nykyinen DP World Tour osakilpailu pelataan Qatarissa. Isot palkintorahat vetävät puoleensa monia maailman huippugolffareita. Onko tuonne suunnanneita maailman huippuja pyydetty boikotoimaan kilpailua ja suuntaamaan puheet ihmisoikeuksiin?

Onko Qatariin matkaavilta golfturisteilta kyselty lentokentällä ihmisoikeuksista tai niiden merkityksistä? Aavikolle on noussut jalkapallostadioneita, aavikolla vihertävien golfkenttien seuraksi.

Venäjän kaasutuonti tyrehtyi, niin arvatkaapa mistä EU hakee paikkausta kaasuvajeeseen?

Aivan, EU tuo nyt Qatarista kaasua ennätystahtiin. Vuonna 2021 Qatarista tuotiin 21 % kaikesta tuontikaasusta ja kuten voi vain kuvitella, niin määrä on kasvussa. Onko vaadittu toimia EU-edustajilta ja jäsenmaiden päättäjiltä? Onko mediassa kyselty päättäjiltä, että miltä tuntuu verorahoilla ostaa kaasua Qatarista ja sitä kautta tukea esimerkiksi nyt pelattavia Jalkapallon MM-kilpailuja? Komissaarimme Jutta Urpilainen poseerasi hijab päällä ja kehui maan tekemistä. Ei ollut komissaarilla käsinauhaa tai puheessa pientä viitettäkään ihmisoikeusrikkomuksista.

Kysymykseni onkin, että jos päättäjät tai poliitikot eivät boikotoi ihmisoikeuksia rikkovia maita, niin miksi hemmetissä sitä vaaditaan jalkapalloammattilaiselta ja fanilta?

Messi sitä, Ronaldo tätä ja Fifa tota. Arvostelijat huutavat, kuinka jalkapallofanit ei ymmärrä ollenkaan ja heitä eivät ihmisoikeudet kiinnosta. Verorahoillamme toimiva Yleisradio kuitenkin tarjoilee jokaisella kanavallaan kisat parhaaseen katseluaikaan. Nyt meidän veronmaksajien pitää boikotoida? Ensin verorahoillamme rahoitetaan näitä ihmisoikeuksia rikkovia maita ja sponsoroidaan kisoja tuontikaasuostoin. Sitten verorahoillamme vielä näytetään kisat suorana kotisohvillemme ja nyt futisfanien pitäisi boikotoida näitä kisoja? Voi pyhä Sylvi sentään.

Kysyn asiaa vielä näin.

Kumpi on mielestänne härskimpi? Se kotisohvalla oleva jalkapallofani, joka seuraa lempijoukkueensa otteluja kisa-asu päällä televisoista. Vai se päättäjä, joka ensin kerää verorahoja, joilla sitten ostetaan raaka-aineita näistä ihmisoikeuksia rikkovista maista ja tämän päälle vielä hyväksyy senkin, että verorahoilla ylläpidetty mediatalo voi lähettää kilpailut suorana televisiosta. Aivan.

Median vastuu.

Kentän laidalla haastatteluja tekevällä toimittajalla käsinauha protestina. Ymmärrän, että nyt halutaan protestoida, mutta eikö voimakkaampi protesti olisi jättää kaikki toimittajat sieltä pois?

Ei mediaa, eikä kisoja. Ei mediaa, ei sponsoreita. Ei mediaa, ei televisiolähetyksiä kotisohville. Ei mediaa, ei ehkä urheilijoitakaan.

Nyt kisat näytetään ”ilmaiseksi” kotisohville. Tästä synninpäästö saadaan, kun studiossa pidetään hautajaistunnelmaa ja toimittaja pukeutuu käsinauhaan? Katsojille annetaan kuva kuin kisoja näytettäisiin vastuullisesti. Jalkapallopelien välitauoilla uutisoidaan taustoja Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista, niin kenelle näitä asioita uutisoidaan ja onko sillä vaikutusta? Syyllistyn nyt olettamaan, että televisiota katsovat suomalaiset ovat tienneet Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista. Onko puoliajoilla tapahtuvalla uutisoinnilla vaikutusta sinne missä ongelmat ovat? Ei kai Qatarissa paikalliset katso yleisradion lähetyksiä, vai katsovatko? Toivottavasti katsovat!

Amnestyn edustaja Ylen ajankohtaisohjelmassa sanoi, että sillä ei ole vaikutusta Qatarin ihmisoikeuksiin, katsovatko suomalaiset kisoja kotisohvallaan vai ei. Mutta jos kisojen taustat häiritsevät, niin ei tarvitse katsoa. Se oli hyvin sanottu.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *