Arvoton maa

Arvoilla voi yrittää ostaa arvostusta, mutta se toimii vain, jos ihminen itse toimii asettamiensa arvojensa mukaisesti. Jos ihminen ei elä julistamiensa arvojensa mukaisesti on hän ??

Tähän voitte itse keksiä sanan tai ilmaisu, jota haluatte käyttää.

Minä en tiedä mitään, mikä olisi kokenut yhtä kovan inflaation kuin sana arvo.

Muistan, kuinka koulussa viestinnän oppitunneilla kerrottiin, kuinka yritystä perustettaessa yritykselle kannattaa asettaa arvoja, joiden mukaan liiketoimintaa operoidaan. Samalla tavalla kuin ihminen asettaa itselleen tiettyjä elämisen arvoja, mutta yritysten kohdalla, ne arvot asetetaan yrityksen toiminnalle. Puhuttiin aina, että ne ovat yrityksen arvoja, mutta jo silloin se omiin korviini särähti, sillä eihän se yritys niitä arvoja asettanut, vaan minä ja opiskelukaverini, jonka kanssa perustimme ”leikkiyrityksen”.

Tehtiin liiketoimintasuunnitelmassa perustavanlaatuinen virhe, kun yritettiin todella operoida yritykselle asetettujen arvojen mukaisesti. Ei ihme, että meidän yrityksemme ei koskaan päässyt luokkahuonetta pidemmälle. Puuttuihan meiltä tietysti rohkeuden lisäksi myös ainakin rahoitus ja ymmärrys, mutta minimitavoite täyttyi: pääsimme kurssilta läpi.

Poliitikot ja päättäjät asettavat arvoja Suomi Oy AB:lle. Suomi pyrkii olemaan oikeudenmukainen, hyvien puolella, kestävän kehityksen ja monen muun upean sanan arvoinen. Todellisuudessa Suomi eli päättäjät eivät kuitenkaan toimi asettamiensa ja julistamiensa arvojen mukaisesti.

Esimerkki.

Suomi ostaa Venäjältä edelleen raaka-aineita ja rahaa virtaa sinne, minne ei ole enää muutamaan vuoteen pitänyt.

Meille myydään lähes koko EU-alueen ja etenkin Suomen oma toiminta Ukrainaa tukevana ja olemme ikään kuin ”hyvisten” puolella. Jokainen maa soveltaa omiaan ja yhteiset EU:n arvot ovat vain Brysselissä olevien poliitikkojen jorinoita, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Esimerkki.

Yritykset kertovat arvoistaan, mutta eivät operoi niiden mukaan.

Stora Enso ja ehkä jokunen muukin yritys tai siis heidän päättävissä asemissa olevat ihmiset aiheuttavat toiminnallaan luontokatoa, vaikka ovat huolissaan luonnon monimuotoisuudesta ja hoitavat työnsä luonnon ehdoilla.

Ihmisten ja monen nuoren esikuvat puhuvat omista arvoistaan ja kuinka tekevät työtä paremman huomisen puolesta, mutta todellisuudessa heidän toimensa ovat arvojensa vastaisia. Monesti joistakin menestyjistä puhutaan vielä ”arvojohtaja” tittelillä.

Esimerkki.

Ihminen puhuu ilmastonpuolesta ja oikeudenmukisuudesta. Hän julistaa norsunluutornistaan, kuinka hänen arvomaailmassaan hän pyrkii oikeudenmukaiseen verotukseen ja torjumaan ilmastonmuutosta. Todellisuus on kuitenkin, että hän kikkailee veronsa ja lentää lentokoneilla ympäri maailmaa monta kertaa vuodessa. Arvojohtaja?

Arvojen mukaan eläminen on harvinaista. Eikä sitä helpota se, että joillekin sallitaan se, että arvot ja toiminta kohtaavat korkeintaan hänen omassa kuplassaan, joka on kaukana todellisuudesta.

Mitä sitten, jos ihmiset eivät toimi asettamiensa arvojen mukaisesti?

Niinpä. Ei mitään. Jotkut näkevät sen arvojen savuverhon läpi ja jotkut eivät ja osa ei halua nähdä. Sekin on ymmärrettävää, ettei halua nähdä ja uskoa oman esikuvan toimivan toisin kuin mitä julistaa. Kukapa haluaisi fanittaa sellaista tyyppiä, joka puhuu yhtä ja tekee toista.

Puhuminen omista arvoista ja tavoitteista saa Puuttomanoksan pakarat kutiamaan, etenkin kun pienellä vilkaisulla huomaa, että henkilön arvomaailma on täysin irrallaan hänen todellisesta maailmastaan. Miksi siis edes kertoa arvomaailmastaan tai tavoitteistaan, jos niiden mukaan ei kuitenkaan pysty toimimaan? Kai se liittyy jotenkin itsepetokseen ja itselleen valehtelemiseen, jotta voi tuntea edes pienen palasen paremmuutta kaiken tekemänsä keskellä.

Se on ainakin totta, että arvoilla voi rahastaa, vaikkei niiden mukaisesti tarvitse toimia.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *