IYKYK eli Tietäjät Tietää

Vedin kaapista kauluspaidan päälle ja tuijotin itseäni eteisen peilistä. Haroin pyyhekuivaan tukkaani kosteuttavaa muotovaahtoa ja totesin vieressäni notkuvalle teinille ”no nyt on faijan letti minturaisessa!” eli tukka oli hyvin ja kellokin näkyy.

Tämän sanottuani teinistä pääsi epämääräinen ääni kurkunpäästä: ”Bruh”. Kysyin, että onko kurkku kipeänä ja flunssa tulossa? Ensimmäinen koulupäivähän on vasta alkamassa, joten mitään pöpöä tuskin olet vielä saanut? Sanoin ”Bruh”, totesi teini, mutta jäin ihmettelemään mitä se tarkoittaa. Itse pidän samaa ääntä, kun kurkkuuni on jäänyt pähkinän muruset jumiin ja yritän kaikessa hiljaisuudessa kakoa ne pois.

Sain teiniltä selityksen, että kyseessä on sana bro eli veli, lausutaan bruh, ja tällä hetkellä ja tässä yhteydessä tarkoittaa, että älä jaksa faija olla nolo.

Lähdimme samalla kyydillä kohti päivän aherruksia, teini kouluun ja minä töihin.

Totesinkin oikein ääneen, kuinka on mukava mennä porukassa aamulla!

Teini totesi ”aakoo”, korjasin teiniä, että se on ”Ok”. Teini vänkäsi vastaan, että tässä tapauksessa se on kyllä ”aakoo” eli kiusallista. En ymmärrä, että mitä kiusallista on mennä iskän kyydillä kouluun, koska itse maksaisin maltaita eli paljon rahaa, jos saisin takaisin ne päivät, kun pääsin isäni kyydissä kouluun.

Vanhassa Datsun 100 A:ssa kyyti maistui ja tunnelma oli katossa. Radiossa soitti Lemmikkieläinkaupan Jannut eli Pet Shop Boys. Konepellin alla oli poikittain asennettu moottori, joka hyrisytti ulos kaikki 53 hevosvoimaa. Melutaso oli korkea ja muoviverhoilu todella epämukava, mutta ohjaus! Se oli kevyt ja tarkka, aivan kuin ”äitisi silloin, kun aloimme seurustelemaan. Nykyään hän on, no sanotaanko, että entistä tarkempi.”

Jotenkin liikutuin, kun muistelin lapsuuttani ja hetkiä isäni kyydissä. Ne olivat hienoja hetkiä ja ääni murtuen kerroin vieressä istuvalle teinille, että miten paljon nämäkin matkat hänen kanssaan minulle merkitsevät.

Teini vastasi minulle, että voitko olla vähän vähemmän ”extra”. Vastasin, että kesä oli tosiaan ollut ruokaisa ja painoa oli toki tullut. Lupasin lähteä lenkille ja vähentää jäätelön syöntiä. Teini katsoi minua kuin puhuisimme eri asioista, joten selvyyden saamiseksi kysyinkin, että mitä tuo ”extra” tarkoitti ellei sitten nahkavyöni päällä roikkuvaa pelastusrengastani. Sain kysymykseeni vastauksen, että ”extra” tarkoittaa ylidramaattista. 

Ohjasin keskustelun nopeasti takaisin muistoihini isäni kanssa ja etenkin tuohon Datsun 100 A autoon, jossa jarruina oli tehostamattomat levyt edessä ja rummut takana.

Teini totesi, että nyt ”sul hakee” faija pahasti.

Nyt tiesin täsmälleen mitä teini tarkoitti, koska tähän meidän ladattavaan hybridi Volvoon on alle asennettuna isot vanteet ja matalaprofiiliset kumit, jotka eivät oikein toimi näillä valtion ylläpitämillä teillä. Auto – tai siis ei mikä tahansa auto vaan Volvo – hakee syvien tieurien takia niin maan perusteellisesti, kuten poliisikonstaapeli Artturi Sakari Reinikainen toteaisi.

Teini kysyi, että kuka on Reinikainen?

Kysymys riisti sydämen rinnastani ja hetkeen en ole ollut noin pettynyt kasvatustyöhöni.

Siis lapseni ei tiedä, kuka on poliisikonstaapeli Reinikainen. Olen epäonnistunut kasvattajana. Purin epäonnistumisen tunteeni teiniin ja käytin tilanteessa teinien omaa lyhennettä ja totesin, että jos et tiedä kuka on Reinikainen, niin ”KVG” eli Kysy Välillä Goolgesta.

(En muuten itse pidä tuosta teinien käyttämästä KVG lyhenteestä ja usein käytän omaa keksimääni lyhennettä ”PKV” eli Parempi Kysyä Vaimolta.)

Lähestyimme koulua, mutta noin 200 metriä ennen koulua teini ilmaisi, että voisi hypätä jo tässä kohtaa pois kyydistä. Samaan kohtaan 200 metriä ennen koulua, pysähtyi myös uuden karhea urheiluauto, josta ulos hyppäsi lapseni kaveri Anssi.

Kysyin, että oliko Anssin isällä Pasilla jälleen uusi auto? Poikani avasi oven ja totesi, että joo, niillä on ”affoo”.

Juuri ennen kuin teini oli paiskaamassa auton ovea kiinni, ehdin kysymään, että mitähän tuo ”affoo” tarkoittaa? Teini totesi, että se tarkoittaa varallisuutta: Anssin faijalla eli iskällä on paljon rahaa. Teini paukautti oven kiinni ja koko ajomatkan töihin mietin, että oispa affoo.

Kesken työpäivän muistin, että teinillä oli koulupäivän jälkeen jalkapalloharjoitukset, joten laitoin lounastauoltani hänelle matkapuhelimen kautta muikkarin eli muistutuksen, että tulen sitten hakemaan hänet koululta. Tai siis siitä paikasta minne hänet jätin, koska lähemmäs koulua ei ollut mitään asiaa. Syy tälle on se, että olen ”PRO” eli ammattilainen, vai tuliko lyhenne sittenkin sanoista Perseestä Revitty Orava. No, sillä ei niin väliä, koska hakupaikka on molemmille sama ja se ei ole koulun piha.

Teini kuittasi viestin saatuaan, että ”K”. Tämä tulee sanoista Ok. Tuosta kuittauksesta ”K”, jos lähtee enää yhtään lyhentämään, niin eipä paljoa jää kirjoitettavaa. Eiköhän sekin päivä vielä koita. Näen sen keskustelun jo kristallipallostani.

  • Saitko viestin?
  • Joo.
  • Et kuitannut mitään.
  • Kuittasinhan.
  • Ethän, kun ei tullut mitään vastausta.
  • Aivan.

Laitoin teinille vielä toisenkin viestin, että yritän ehtiä käymään kotona ennen kuin haen hänet harjoituksiin, niin että tarvitseeko hän kotoa jotain. Vastaus ”SMH”, en ollut tietoinen tuosta lyhenteestä, mutta onneksi työpaikallani oleva IT-tuen nuori osasi auttaa.

Kirjaimet ”SMH” tulee sanoista Shaking My Head eli ravistelen päätäni. Nyt kun vielä tietäisin, että ravisteliko koulussa oleva teini päätään myöntyvästi vai kieltävästi.

Laitoinkin viestin, että ravistitko päätäsi pohjoiseteläsuuntaan vai itälänsisuuntaan?

Tähän viestiin sain vastauksen ”IYKYK”. Onneksi IT-tuen nuori oli vielä lähellä ja kysyin, että mitä tämä ”IYKYK” tarkoittaa. Se on kuulemma lyhenne sanoista If You Know You Know. No, tietysti se tarkoitti sitä.

It-tuen nuori nauroi ja sanoi, että teini-ikäinen lapsesi taitaa ihan kiusallaan laittaa sinulle lyhenteitä. Vastasin ettei vain taida, vaan aivan varmasti.

Vastasinkin teinille, että ”OMENA” Otan Mukaan Eväitä Nappikset ja Alushousut.

Tähän en saanut Teiniltäni mitään vastausta, joten kävikö tässä kaiken keskellä nyt niin, että tuosta kuittaamiseen käytetystä ”K” kirjaimesta hävisi tosiaan se viimeinenkin kirjain?

Pysykää teinit ja nuoret vahvoina vanhempienne kanssa, koska ”PTVESAT” eli Parhaansa Tekevät Vaikka Ei Siltä Aina Tunnu.

Terveisin, Puutonoksa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *