Oli hallituskokoonpano mikä hyvänsä, niin työtä riittää.
Uusi hallitus tulee saamaan eteensä kysymyksiä, joita nyt vaalivoittoja juhliville äänestäjille joudutaan vielä selittelemään moneen kertaan.
”Annetaan kokoomukselle ja persuille vastuu ja katsotaan, että miten halpenee bensanhinta, velka vähenee ja rammatkin kävelevät”, näin puhuvat nykyisen hallituksen kannattajat. Noista kommenteista, kun jättää katkeruuden pois, ei jäljelle jää kuin tuulen huuhtoma haitari.
Toisaalta nämä ihmisten pahasta olosta kaikuvat kommentit kertovat, kuinka koville vaalitappio ottaa, mutta myös siitä, että monelle tärkeintä ei ole suomalaisten etu, vaan omien valta. Puutonoksa kyllä vähän hermostui, tuosta ”rammatkin kävelevät” kommentista, koska nykyinen hallitus poisti invalidivähennyksen.
Halvalla bensanhinnalla ja kestävällä taloudella politikointi oli halpaa, mutta toisaalta näitä vaalilupauksia kritisoivien puolueiden omat vaaliteemat ylläpitivät tuota keskustelua, joten pata kattila ja niin edelleen.
Valitettavasti ongelmat eivät katoa, kun niistä vain äänestetään. Jos katoaisi, niin kannattaisi äänestä viikon välein. Aiempien hallitusten kriisit seuraavat tulevia hallituksia kuin hai laivaa. Niin nytkin. Naapurimaa jatkaa hyökkäyssotaansa, mittaa munaansa ydinase uhkailuillaan eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu. Inflaatio ei ota taantuakseen, kuluttajahinnat nousevat, väestömme jatkaa ikääntymistä, terveyspalvelujen hoitojonot odottavat purkamistaan, mielenterveyspalvelut eivät riitä ja niin edelleen.
Vaalien jälkeen hallitukseen haikailevat puhuvat sodasta, inflaatiosta ja energianhinnoista kuten edellinenkin hallitus. Nyt kaikki vain kääntyi toisinpäin. Oppositioon suuntaavat vaalitappion kokeneet puolueet unohtavat sodan, energiahinnat ja inflaation. Osa vaalitappion tehneistä tuntuu jopa odottavan innolla pientä lisäkurjistumista ja tulevan hallituksen epäonnistumista.
Osa innostuu ajatuksesta, että kun polttoaineidenhinnat nousevat, niin kuinka mahdollinen hallitus siitä selviää.
Puutonoksa hämmästyy, kuinka fiksut poliitikot toivovat jotain tällaista. Hintojen nousu osuu juuri niihin pienituloisiin ja nyt oikein toivotaan, että kakka osuu tuulettimeen. Siinä ei olla enää edes ajatuksissa pienituloisten suomalaisten puolella. Toisaalta ei ajettu hallituksessakaan, kun päädyttiin poistamaan invalidivähennyksetkin. Pata kattilaa ja niin edelleen.
Veronmaksajat tulevat näkemään maailmantilanteiden vaikutuksia lompakossaan vielä tulevaisuudessakin. Puutonoksa ei saanut näihin seuraaviin kysymyksiin vastauksia ennen vaaleja. Taisivat olla kuin kuumia perunoita, joihin ei sormiaan halunnut vaalihuumassa polttaa. Silti nämä ovat kysymyksiä, joihin meidän seuraavan (ja sitä seuraavien) hallituksemme tulee vastata.
- Hintojen nousu jatkuu. Kaupoissa hinnat tulevat nousemaan entisestään eikä helpotusta hintojen nousulle ole näköpiirissä. Pienituloiset tulevat ensisijaisesti kärsimään hintojen noususta jatkossakin, joten kuinka hallitus tulee pitämään huolen, että ihmisillä on edelleen varaa perustarpeisiin. Tuleeko tukipaketteja? Jos tulee, niin toivottavasti niiden osumatarkkuus on parempi kuin edellisen hallituksen. Hyvätuloiset tuskin tarvitsevat heille kohdentuneiden lapsilisien ja sähkötukien lisäksi vielä ruoka-apuakin.
- Liikkuminen kallistuu. Venäjän hyökkäyssota ei ota laantuakseen ja vaikka ottaisi, niin Euroopassa halutaan päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Tämä linjaus ei muutu, vaikka hallitus olisi millainen. Korkeiden polttoaineiden hinta ja tuleva jakeluvelvoite tulee kasvattamaan autoilun ja tieliikenteen kustannuksia. Se tulee tuntumaan kaikkien lompakossa. Korkeiden polttoaineiden hintojen heijastevaikutukset tulevat näkymään hinnoissa käyt sitten kaupassa kävellen, juosten, pyörällä, bussilla tai omalla autolla. Miten hallitus tulee taklaamaan tätä?
- Sote ja hyvinvoivat alueet tarvitsevat rahaa toimiakseen. Hallitus poistui baarista jättäen laskun jonossa seuraavalle. Soteuudistusta kritisoitiin juuri siitä, että sillä ei ollut budjettia. Hyvinvointialueita ja kuntia ohjeistettiin kirjaamaan budjetit alijäämäisinä. Tämän laskun saa käsiinsä tuleva hallitus. Hoitovelkaa on ja apua tarvitsevat ihmiset odottavat terveyspalveluihin pääsyä. Oli kyse sitten mielenterveydestä, kihdistä, sydänvaivoista, syövästä tai hammasmädästä. Mitä tekee hallitus?
- Korkomenot. Nollakorkoista velkaa ei ollutkaan enää jäljellä ja tuleva hallitus herää uudessa maailmassa. Rahaa saa, mutta raha pitää maksaa takaisin ja korkojen kanssa. Korkomenoihin palavat rahat ovat kaikki pois julkisesta hyvinvoinnista ja valtion investoinneista. Ne verorahat millä piti poistaa esimerkiksi hyvinvointialueiden hoitovelkaa, menevätkin pankeille. Myös velallisten suomalaisten kotitalouksien ja yritysten korkomenot nousevat, ja se on pysyvää. ”Inflaatiokriisi”, siis jatkuu?
- Ilmastokriisistä ei puhuttu sanaakaan edes vaalitenteissä. Investointeja vihreään siirtymään ja puhtaampaa energian tuotantoa? Mitä nämä investoinnit ovat? Mistä ja miten saamme tänne vihreämpää teollisuutta? Kuinka voimme kaikkien kustannusten nousujen ja välttämättömien maksujen kasaantuessa tukea yrityksiä siirtymään ilmastoystävällisiksi? Rahaa siis tarvitaan, mutta mistähän sitä saataisiin?
- Sisäinen – ja ulkoinen turvallisuus. Millainen Nato maa me olemme, miten parannamme omaa puolustustamme ja mitä se vaatii? Rahaa ainakin, koska puolustusmenoja on kasvatettava ja kun uutisia lukee, niin tämä on jatkossakin yksi tärkeimmistä menoista. Sota on pidettävä täältä pois ja se maksaa mitä maksaa. Kuinka ylläpidämme yhteiskuntarauhaa? Ihmisten turvallisuuden takaaminen on valtion ensisijainen tehtävä. Kuuluuko siihen myös turvallisuus maamme rajojen sisäpuolella?
Kuten jo tuosta luettelosta voi päätellä, kriisistä ja ongelmasta toiseen jatkuu matka. Hallitus vaihtuu, mutta maailmamme ei.
Moni nyt työnsä jättävän hallituksen toimia puolustanut jaksoi muistuttaa, että päätökset jouduttiin tekemään ennen näkemättömässä kriisitilanteessa. Hyväksytäänkö nämä perustelut oppositiostakin? Tuskin.
Samaan hengenvetoon on sanottava, että ”Mutta kun Sipilä!”, tulee vaihtumaan malliin ”Mutta kun Marin!”
Hallituksessa toimiminen tulee vaatimaan jatkossakin akrobatiaa, sillä monesta asiasta on joustettava ja niitä joustoja sitten omille äänestäjille perusteltava. Oppositiosta käsin hallitus halutaan varmasti kaataa ja mahdollisimman nopeasti. Vaikka kaikki nämä ongelmat seuraavat myös kaatumisen jälkeen valtaan nousevaa hallitusta.
Toisaalta ihminen on hyvin kipukykyinen, jos lyöjänä on omat joukot. Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne sanoitti asian hyvin ”Luulen, että moni tulee pettymään tulevan hallituksen päätöksiin”.
Kuka sitten pettyy ja kuka ei? No, se on ainakin varmaa, että oppositiossa petytään aina, vaikka maaliin ajettaisiin oman ideologian mukaisia asioita.
Puutonoksa