Kuuntelin radiosta, kuinka Helsingissä olevan seurakunnan pappi kertoi pääsiäisen merkityksestä, meidän historiassamme. Hyvin selkeää puhetta pääsiäisen roolista. Olen päässyt pois peruskoulusta, lukiosta ja muutamaan ammattiinkin on tullut valmistuttua, mutta miten on mahdollista, että en tiennyt pääsiäisestä mitään?
Siinä hetkessä, kun ymmärsin, etten todellakaan tiennyt, niin olisin käskyttänyt itseni takaisin lapsuuteen ja noille uskonnontunneille, jossa nämä asiat varmastikin käsiteltiin.
Jokainen saa uskoa tai jättää uskomatta, mutta kun meillä pääsiäistä vuodesta toiseen juhlitaan, niin ehkä olisi hyvä ymmärtää, että sen merkitys on töhnämunaa ja mämmiä suurempi. Juha Miedolle tietysti mämmin merkitys on kasvanut puusuksiakin suuremmaksi, mutta poikkeus vahvistaa säännön.
Eihän pääsiäisestä nyt kaikkia vuosilukuja ja tapahtumia tarvitse tietää, ellei se sitten tietysti kuulu työnkuvaan, kuten radiossa olleelle papille, mutta jos ymmärtäisi edes ne perusasiat pääsiäisestä, ne kai kuitenkin kuuluvat tuohon kuuluisan yleissivistyksen piiriin. Jouduin istumaan autossa lähetyksen loppuun ja kuuntelemaan papin puheet aina viimeiseen sanaan saakka. Hämmästelen tapahtumaa itsekin, mutta halusin sivistyä tai ainakin tuntea sivistyneisyyttä tässä tositelevisioiden valtaamassa maailmassa, jossa parhaaseen katseluaikaan me seuraamme, ylensyöntiä, paastoamista tai ristiin naimista. Radio-ohjelman päätyttyä minulla oli mielessäni yksi kysymys, mitähän Jeesus itse ajattelisi?
Radiossa pappi antoi ymmärtää, että Jeesuksen mielestä pääsiäinen on kevään juhla, jossa luonto herää eloon ja valo voittaa pimeyden. Kevät, narsissit, aurinko ja tiput. Elämä voittaa ja Ihana kevät, sanoi pappi.
Minua keväästä muistuttavat kuitenkin katu-ja siitepölyistä oireilevat silmät, jotka näyttävät kesäkuuhun asti Närpiön tomaateilta. Vuotava nenä, kutiseva iho ja aivan järkyttävä väsy. Talonyhtiön pihatalkoot, jossa vain murto-osa raataa ja loput kittaavat kaljaa pallogrillin luona, jossa paistuvat makkarat, jotka loppuvat aina kesken ennen kuin sinne raatamiseltani ennätän.
Voiko antihistamiinia vetää paketin päivässä? Kevättä perkele, sanon minä vuonna 2022.
40 päivää kestävä paastoaika huipentuu sitten pääsiäisenä, jolloin syödään ja nautitaan pöydän antimista. Radiossa ollut pappi kertoi, kuinka paastoajalla on historiallisesti merkittävä rooli ja Jeesus vetäytyi 40 päiväksi autiomaahan paastoamaan ja rukoilemaan. Tuona paaston aikana rauhoitutaan ja keskitytään ihmisen hengelliseen puoleen. Pääsiäistä edeltävä aika on niin ihanan voimaannuttavaa, sanoi pappi!
Minulle paastoaika ei ole tuttu ja tänä päivänä hengellistä jaksamistani mittaa paistoaika.
Luojalle kiitos kiertoilmauunista! Ei tainnut Jeesus tietää, että nälkäkiukku on todellinen ja jos minulla on nälkä, niin meikäläinen muuttuu todelliseksi piruksi.
Ihmisten keskuudesta poisvetäytyminen kuulostaa kyllä hyvälle, olen pidetty seuramies, mutta salaisesti introvertti. 40 päivää yksin omassa rauhassa Vuokatin hiihtoladuilla tekisi hyvää, mutta ennemmin olen silti ruuhkaisessa Itäkeskuksessa kuin yksin autiomaassa.
Pääsiäisestä on rauhoittuminen kaukana, kun kaikki suuntaavat töiden jälkeen tekemään neljän päivän ruokaostoksia ja kauppojen palvelutiskit ruuhkautuvat nälkäkiukun pirulliseen valtaan joutuneista kansalaisista.
Papin puhuessa rauhoittumisen ajasta, minä mietin, että pääsiäistä edeltävä aika on ihan saatanan raskasta vuonna 2022!
Papin mukaan meidän kaikkien rakastamilla munilla on myös suuri merkitys uskonnon historiassa. Muna on kristillisen ylösnousemuksen symboli ja kananmuna sopii myös Jeesuksen kalliohaudan symboliksi. Jalkapohjiani alkoi polttelemaan välittömästi, kun mietin kaikkea mitä muuta muna tänä päivänä symbolisoi. Mielessäni oli kysymys, että olisi kiva tietää, että mitä Jeesus ajattelisi oman tai kaverin munan maalaamisesta, Mummotunnelin koko kesän kestävästä munajahdista tai töhnämunasta? Onneksi oma nimeni löytyy Raamatusta, ja aionkin vedota siihen sitten viimeisellä hetkellä.
Olin koko lähetyksen ajan miettinyt, että olemme vuosien aikana vieraantuneet tai ainakin muokanneet tuota pääsiäisen viettoa siitä alkuperäisestä mallista. Sitten Pappi kuitenkin kertoi asian, mikä ei ole muuttunut, vaan säilynyt!
Pappi kertoi nimittäin, kuinka pääsiäisen tarkoitus on aina Jeesuksen ajasta asti ollut yhteen kerääntyminen, yhdessä syöminen ja tarinoiden kertominen.
Tämähän ei ole muuttunut mihinkään! Edelleen vuonna 2022 me kokoonnumme pääsiäisenä yhteen juhlimaan. Syömme hyvin, juomme paremmin ja kerromme tarinoita. Tai siis se ärsyttävä sukulainen tai kaveri kertoo joka pääsiäinen sitä samaa tarinaa, mikä on kuultu jo liian monta kertaa.
Olisi kiva tietää, että kertoikohan Jeesus aina niitä samoja juttuja ja muut pöydässä miettivät, että ei perhana Jesse, äijä painaa vuodesta toiseen tota samaa tarinaa ja kehuskelee kuinka osaa kävellä vetten päällä!
Kehitys lienee kehittynyt, ja olemme tässä vuosien saatossa muokanneet noita Jeesuksen ajan perinteitä. Nykyään on rairuohoa, noitavainoa, mämmiä lakritsi- ja vaniljakastikkeilla ja pääsiäismuniinkin piilotellaan nykyään yllätyksenä salmonellaa. Vai onko salmonella Kindereihin piilotettuna merkki meille kuten palava puska! Blogi ilman salaliittoa ei ole blogi!
Olisi silti kiva tietää, että mitä mieltä tuo paastoa viettänyt hengellinen johtaja on nykymenosta.
Ja jos Jeesus nyt satut tämän lukemaan ja ihmettelemään, niin odota vain, kun kerron sinulle vähän joulusta.
Pääsiäisterveisin
Puutonoksa