17.10.2020 työelämäprofessori ja MTV:n kolumnisti Pekka Sauri julkaisi tekstin, joka sai minut melkein tukehtumaan juuri leivottuihin korvapuusteihin. Sauri kertoo menettäneensä yöunet, koska on Museoliiton puheenjohtaja, ja Museoliiton toimintaa rahoitetaan Veikkauksen tuotoista. Sauri kärjistää tekstissä, että on irvokasta, kuinka järjestöjen toimintaa rahoitetaan peliongelmaisten rahoilla. Tämä keskustelu saa minut hämilleen.
Kovin vähän näkee keskustelua siitä, että alkoholiongelmaiset rahoittavat Altian osakkaiden omistajien kesämökkejä. Peliongelmaisia Suomessa on arvioitu olevan 100 000, alkoholiriippuvaisia 400 000. Vastuullista pelaamista ei varmaan ole todellisuudessa olemassakaan, mutta onko vastuullista alkoholin käyttöäkään? Jollekin pullo päivässä on sopiva ja jollekin kymmenen. Joku pelaa kymmenen euroa ja joku sen kertaa kymmenen.
Olen samaa mieltä, että järjestelmä on erikoinen, mutta ratkeaako mikään syyllistämällä?
Ja heti, kyllä, tuen saajissa on luultavimmin myös sellaisia, joiden toiminta ei kestä tarkempaa tarkastelua. Mutta sehän ei voi olla syy lopettaa oikein toimivien järjestöjen rahoitusta. Eikö oikeampi tie olisi avoimesti keskustella siitä, mitä ja millaista järjestötyötä rahoitetaan? Ja tehostaa valvontaa kaikkien tuen saajien osalta. On sitten kyse urheilusta, kulttuurista tai kansanterveys- ja vammaisjärjestötyöstä.
Ja kyllä, myös avustussummiin on varmasti syytä tehdä perusteellisia tarkennuksia. Vaikuttavuuden mittaus ei ole helpointa, mutta ei mahdotonta. Rohkeasti vain.
Sauri kertoo myös kolumninsa twitter-keskustelussa, että järjestöjen jääviys tulisi poistaa. Eli järjestöt eivät voi keskustella peliongelma-asiasta, koska ovat saajapuolella? Nyt per%%// menee hermoon. Kuka asiasta voi sitten keskustella? Järjestöjen suut on näppärästi onnistuttu sulkemaan juuri tällä jääviysolettamuksella. Eikös juuri Veikkauksen tuotoilla toimintaansa rahoittavien pitäisi osallistua keskusteluun?
Tällä Veikkauksen rahalla rahoitetaan paljon hyvää. Ei se peliriippuvaista auta, mutta hyvä on samalla, kun Veikkauksen rahalla toimivia kauhistellaan, miettiä mitä sillä rahalla tehdään.
Olen itse saanut läheltä seurata pienen poliovammaisten järjestön arkea, ja näen päivittäin ne arjen ongelmat, joihin järjestössä apua annetaan. Polion sairastaneet tuntuvat unohtuneen muilta. Oman järjestönsä kautta he pyrkivät tuomaan olemassaolonsa ja polion sairastamiseen liittyvät erityisongelmansa kuntien sosiaali- ja terveystoimien tietoon ja kehittämään ja tarjoamaan heidän toimintakykyään tukevia palveluja.
Olen ymmärtänyt, että moni järjestö on kaukana täältä ruohonjuuritasolta, mutta en tiennyt, että siellä ollaan täysin ymmärtämättömiä, mikä tilanne täällä alhaalla on. Museokorttien myyntiä ja varainhankintaa varmasti voidaan tehostaa, mutta miten me teemme tuon saman? Laitammeko muutenkin jo sairaat ja vammaiset ihmiset myyjäisiin istumaan ja toivomaan menestystä? Voimme toki alkaa myymään Poliokortteja ja kymmenellä eurolla pääsette vierailemaan erilaisiin poliovammaisten koteihin. Pienellä lisämaksulla pääsette kokeilemaan tukisidoksia ja muita apuvälineitä. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että kaikilla ei ole samaa statusta tai näkyvyyttä yhteiskunnassa, joten varainhankinnan innovaatiota on liian halpahintaista heittää ratkaisuksi.
Sauri, olen aina pitänyt sinua ihmisenä, joka ajattelee myös meitä pienempiä, mutta olenko ollut väärässä? Jos Museoliitto haluaa poistua jääviyslistalta eikä tarvitse Veikkauksen tukea niin ok. Meidän on taisteltava taistelumme vuosi kerrallaan jäsentemme vuoksi. Se ei silti tarkoita, ettemmekö mielestämme voi tuoda esiin oman kantamme Veikkauksen olemassaoloon, tuottojen jakoon tai peliriippuvaisten ongelmiin.
Meidän vammaisjärjestöjen toiminnan ydin syntyy tuhansista vapaaehtoisista ja heidän tekemästään työstä. Meillä pienissä järjestöissä halutaan auttaa ihmisiä arjen askareissa, byrokratiassa kahlaamisessa, järjestämme kuntoutuksia ja tarjoamme vertaistukea! Yritämme ennaltaehkäistä pahoinvointia tarjoamalla apua jo heti aluksi.
En tiedä tuleeko tämä jollekin nyt uutisena, mutta sosiaali- ja terveysjärjestöihin yhteyttä ottavat ihmiset todella tarvitsevat apua. Järjestöjen olemassaolo on yksi parhaimmista hyvinvointivaltiomme keksinnöistä ja se järjestelmä toimii tällä hetkellä Veikkauksen avustuksella.
Saurin ehdotus on, että Veikkauksen tuotot laitetaan ilman korvamerkkiä suoraan valtion kassaan. Tämä alkoi suorastaan vi&&%&//maan.
Ensinnäkin, miten tämä auttaa peliongelmaisia? Kuinka tämä vähentää Pekka sinun unettomia öitäsi? Nukutko paremmin, kun voit sanoa järjestösi saavan rahoituksen valtiolta? Minusta tämä tuntuu rahanpesulta. Ja samalla pienten järjestöjen toiminta saadaan lopetettua. Kun taas peliongelmaiset saavat pelata rahansa jatkossakin, kunhan saaja on vain valtion kassa.
Pekka, sinun menetetyt yöunesi poistuvat vasta, kun peliongelmaisten pelaaminen loppuu. Se loppuu heitä tukemalla tai pelaamisen kieltämisellä. Pelaamisen kieltäminen on näistä tehokkain, ja se vaatiikin sitten jo kovempia otteita, koska ulkomaiset peliyhtiöt (tai ulkomaille rekisteröityneet ihan kotimaiset) toimivat netissä. Jos kiellämme kotimaisen pelaamisen ja nettipelaaminen saa jatkua, niin ilmiö sama kuin kaivoslaissa: ulkomaiset yhtiöt saavat kääriä voittonsa ja meille jää ongelmat. Kuulostaa aika paskalta kaupalta ja ensi kerralla, kun Pekka valvot öitäsi, niin voit miettiä tuota yhtälöä.
Arvostan Pekka Sauri nostoasi, ja hienoa, jos tämä herättää avointa keskustelua, jossa mietitään kolikon kaikkia puolia. Täällä pienissä järjestöissä taistellaan päivä kerrallaan ja pelätään päivää, jolloin sosiaali- ja terveysministeriön päätöksessä todetaan, ettei järjestön toimintaa enää tueta.
Me poliojärjestössä emme piiloudu siltä, että rahoituksemme tulee huoltoasemien ja markettien pelikoneilta. Emmekä usko, että ongelmapelaajien määrä vähenee, jos Veikkauksen tuotot siirretään valtion kassaan. Toisin voi käydä satunnaisten pelaajien kohdalla.
Puutonoksa
p.s . Pekka olet enemmän kuin tervetullut katsomaan, kuinka vaikkapa poliojärjestössä työtä tehdään. Minä tarjoan kahvit.
Totta.