Rahaa on, mutta kenelle?

Kun Helsingissä aurinko lämmittää kasvoja ja Pohjanmaalla asuvien kellareihin valuvat vedet, on se merkki siitä, että kevät on täällä.

Suomeen saapuva kevät tuo mukanaan muutakin kuin itkevät räystäät ja jääkiekon MM-kisat, nimittäin lakkokevään! Jokainen ala tuntuu nyt hakevan vuorollaan itselleen parempaa sopimusta työmarkkinapöydistä.

Puutonoksa on törmännyt poliittiseen ilmiöön, jossa puhutaan yhtä, mutta tehdäänkin toista. Niinpä! En olisi uskonut minäkään, että politiikassa puheet ja teot eivät muka kohtaisi, mutta eivät ne näköjään vakuutteluista huolimatta niin tee.

Pam Pam Pam Pam! Palvelualojen lakkoa tuettiin vahvasti hallituspuolueista. Lakko-oikeus kuuluu kaikille ja etenkin pienituloisille duunareille! Kaikki tuki palvelualojen lakoille! Hallituspuolueissa ollaan duunareiden puolella!

Kovin tarmokkaasti hallituksessa istuvat ottivat nyt kantaa työmarkkina-asioihin. Palkkaneuvottelut olivat kesken ja lakkovahdit seisoivat avonaisten markettien auloissa pahvilaput kädessään ja kirosivat itsepalvelukassojen syntyä! Ihmiset seurasivat kortinlukijan eivät lakkovahtien tai poliitikkojen ohjeita.

Innokkaimmat lakkovahdit kielsivät ihmisiä käymästä kaupassa, ja osa Arkadianmäelläkin toivoi, että ihmiset eivät vilauttaisi maksukorttejaan enää kauppiaille! Ei ainakaan, ennen kuin rahat jaetaan tasaisemmin työntekijöiden ja omistajien kesken! Tässä kohtaa minä muistelin, että oliko se niin, että poliitikot eivät voi – omien vakuuttelujensa mukaan – puuttua työmarkkina-asioihin?

Muistelin että, kun työmarkkinapöydissä haettiin hoitoalalle sopua ja hoitajille parempaa palkkaa, niin silloin tuolta palvelualojen lakkoja tukevasta norsunluutornista linjattiin, että ”Ei ole meidän poliitikkojen tai ministerien tehtävä puuttua työmarkkina-asioihin.” Miten yhtäkkiä noin vahva tuki duunareille? Huhujen mukaan lähes kaikkien hyvinvointialueiden sairaanhoitopiirien kahvipöydissä kiitoskorttejaan askartelevat hoitajat ovat katkeria siitä, kuinka ministeritasolta nyt huudettiin tukea palvelualoilla työskenteleville duunareille, mutta heille sitä ei herunut.

Syystäkin ovat katkeria.

Jos kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti, niin miksi hoitajille ei vuodatettu tukea ja syytetty työnantajia ahneiksi, vaan tungettiin pää pers… siis pensaaseen? Syitä voi tietysti olla monia, kuten vaikka, että tuolloin lakkoaamuna pääskynen lensi ikkunaan ja sitä siinä elvyteltiin koko tuon hoitajien lakon ajan tai Twitter-tukisormet jäätyivät.

Hoitajien lakkoon ei haluttu puuttua, koska se koski julkista sektoria. Poliitikko ei ole niin tyhmä tai ainakaan hänen avustajansa eivät ole, etteivätkö he olisi ymmärtäneet, että syyttämällä hoitajien työnantajaa ahneeksi, olisi tullut ampuneeksi itseään jalkaan. Miettikää miltä näyttäisi, jos kauppiaat olisivat olleet huutamassa tukeaan työntekijöilleen ja vaatimalle heille lisää palkkaa sekä itse tulostettavia joulukortteja kahvihuoneeseen. Jokuhan voisi kysyä, että miksi ette vain maksa?

”Kauppiaat ovat tehneet isoa voittoa ja nyt ei duunareille riitä rahaa”, tätä viestiä huudettiin monen vasempaan ajatteluun taipuvien toimesta. Siis niiden samojen toimesta, joiden mielestä valtion oli hyvä ottaa 40 miljardia euroa velkaa, joista hoitajien palkkoihin käytettiin? Niinpä. Olen itse jopa kateellinen, kuinka joku pystyy perustelemaan tuon eriarvoisuuden itselleen ja samalla puhumaan duunareiden tasa-arvoisesta kohtelusta.

Tasa-arvoista kohtelua olisi ollut hallitukselta sorvata pakkolaki palvelualojen työntekijöille tai itseasiassa ylipäätään kaikille aloille, jotka suunnittelevat lakkoja.

Ylipäätään tämä tilanne on erikoinen, jos kääntää kaiken toisinpäin. Hallitus pakotti töihin, mutta entä jos saman tekisivät kauppiaat? Aivan.

Tätä työntekijöiden pakottamista töihin kauppiaat sitten perustelisivat sillä, että kyllä siinä ylipainoisen kansan terveys vaarantuu, jos keskiolutta, siideriä ja sipsiä ei saakaan normaalisti! Tätä toimintaa sitten sosiaalisessa mediassa porukalla puolustetaan. Hyvä! Meidän kauppiaamme on vain pakko tehdä näin ikävästi, kun muuten naapurissa asuva Pilvi-Veikko ei saa yöllisiä eväitään! Ja kyllä Pilvi-Veikon oikeuksia on turvattava.

Nyt tähän jostain argumentti ”Kyllä sai sairaanhoitajatkin lakkoilla, mutta ei teholla!”. Kyllä ja tietysti kaupassa työskentelevätkin saavat lakkoilla, mutta ei pullanpaistopisteellä tai kauppaan tulevien lastien purkamisessa.

Puutonoksa on sitä mieltä, että lakkoilla pitää voida nyt ja jatkossakin, eikä siihen tule yhdenkään änkyrän puuttua luomalla lakia, jolla pakotetaan töihin. Ja jos tähän pakottamiseen mennään, niin sitten pakotetaan kaikkia. Ahtaajat ja kuljetusala on pakotettava töihin, koska huoltovarmuus on taattava ainakin näin naapurimaan käydessä sotaa.

Onko syytä ajaa vienti ahtaalle, kun muutenkin jo kiristellään vyötä niin, että reikiä vyöhön saa tehdä lisää viikoittain? Ja jos lakko venyy, niin pakkoloma-jonojen pituuden mittaamiseen tarvitaan lisää mittanauhaa ja paljon. Yhteiskuntarauhaanhan se ei vielä vaikuta, mutta yksittäisten ihmisten ahdinko käy kestämättömäksi.

Olisiko ohje hoitajalakon tapaan ahtaajille se, että lakkoilla saa, mutta tavaran pitää liikkua konttiin sisään ja kontista ulos? Huoltovarmuus säilytettävä.

Poliitikot, oletteko te mukana työmarkkinapöydissä vai ette? Lakkoonhan teidän ei tarvitse mennä, kun saatte itse päättää niin palkoistanne kuin työajoistakin. Kiva teille.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *