Poliitikkojen keskustelut ja nimimerkkien kohtaamiset Twitterissä ovat huolestuttavaa seurattavaa. Uusin poliitikkojen sukupolvi on siirtänyt keskustelut ihmisten keskuudesta bittiavaruuteen, se ei palvele eikä tule palvelemaan ihmisiä yhdenveroisesti. Tällä keskustelukulttuurilla jää paljon kuulematta ja ymmärtämättä. Itse voin pahoin, kun mietin, kuinka suppea tuo kansanedustajien elämänkatsomus onkaan? Ihmisten suora kohtaaminen ja rakentavat keskustelut on kuollut tapa tehdä päätöksiä. Oma kupla sosiaalisessa mediassa on luotu ja sen suojissa ”suomalaisten etuja ajavat” poliitikot ajautuvat aina kauemmas ja kauemmas meistä ei Twitterissä elävistä ihmisistä.
Twitterin estonappula on luonut poliitikoille mahdollisuuden väistellä täysin eriäviä kommentteja ja samalla luoda itselleen mahdollisimman hyväksyvä ympäristö, jossa jakaa omia mielipiteitään. Tämä kupla täyttyy pääosin onnitteluista ja kehuista, ne harvat vastahuudot tukahdutetaan nopeasti poistamalla eriävät mielipiteet keskustelusta. Näin tehdään politiikkaa vuonna 2020 ja varmasti myös tulevaisuudessakin. Poliitikot jakavat iltapäivälehtien nopeita uutisia omilla sivuillaan lisäämällä sinne omia etuja tukevia kommenttejaan.
Urheiluromantikkona viimeisin esimerkki kyseisestä kuplan rakentamisesta osui omiin silmiini, kun näin sisäministerimme Maria Ohisalon jakavan juttua ilmastonmuutoksesta ja sen kiireellisyydestä, kun lehdet uutisoivat Finlandia-hiihtojen peruuntumisesta huonon lumitilanteen vuoksi. Sisäministerimme kirjoitti seuraavasti Twitterissään ja jakoi samaan jutun, jonka YLE oli julkaissut:
”Finlandia-hiihto jouduttiin perumaan ensimmäistä kertaa. Lunta ei ole. Jos emme onnistu ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, lumettomien talvien määrä lisääntyy. Neljän vuodenajan puolesta kannattaa taistella. #ilmastonmuutos #finlandiahiihto”
Haluan tarttua jutussa esiintyvään asiavirheeseen, mikä on se, että Finlandia-hiihto olisi peruttu ensimmäisen kerran nyt vuonna 2020. Tämä on toinen kerta kun legendaarinen hiihtotapahtuma on peruttu. Ensimmäisen kerran hiihdot peruttiin jo vuonna 1973 huonon lumitilanteen vuoksi. Tämä oli myös vuosi, jolloin kilpailut oli suunniteltu järjestettäväksi sen ensimmäisen kerran.
Toinen asia on, että YLE on uutisoinut 10.02.2016 klo 16.05 jutun, missä puhutaan huonosta lumitilanteesta. Toimittajana tälle jutulle on ollut Suvi Turunen ja loppuun Suvi on osaavan journalistin tavoin kaivanut tiedon Finlandia-hiihtojen historiasta. Suvi kirjoittaa seuraavalla tavalla: ” Kokonaan tapahtuma on peruttu vain kerran – ihka ensimmäinen Finlandiahiihto jäi vuonna 1973 järjestämättä lumipulan vuoksi”.
Nyt sisäministerimme on jakanut siis väärää tietoa omassa Twitterkuplassaan. Jutusta on tunnin jakamisen jälkeen tykännyt 250 nimimerkkiä ja juttua on jaettu monen nimimerkin toimesta myös eteenpäin: väärää tietoa ilmastonmuutoskorttia heiluttaen. Tämä on ongelma, jota ei varmaan koskaan voida estää. Väärää tietoa jakamalla voi näppärästi nostaa profiiliaan ja muistuttaa muita kuplalaisia, että olen aikaani seuraava ja etujoukoissa!
Puutonoksa ihmetteleekin, etteikö YLEn tasoisessa uutistalossa lueta vanhoja uutisia ollenkaan vai onko aiempien vuosien Yle uutinen osoittautunut vääräksi. Samalla myös voi kysyä, että eikö poliitikkojen tulisi olla hiukan tarkempi jakamissaan jutuissa? Juttu ei ole iso, mutta väärien tietojen jakaminen ilmastonmuutoksen nimissä ei lisää muuta kuin niiden ihmisten määrää, jotka eivät ole vakuuttuneita ilmastonmuutoksesta.
Tällaiset pienetkin asiat rapauttavat ihmisten luottamusta poliittiseen järjestelmäämme ja niihin ihmisiin, jotka siellä toimivat. Näinkö luottamus palautetaan?
Puutonoksa jää miettimään myös sitä, että onko Twittertilillä ahkerointi jatkossa se ainut tai ainakin varmin tapa päästä ja pysyä ministerin auton takapenkillä?
Puutonoksa