Ei tiennyt Kari Mannerla, miten paljon mielipahaa joidenkin ihmisten keskuudessa hänen 1951- luvulla julkaistu lautapeli Afrikan tähti aiheuttaisikaan.
Mannerla ei voinut tuolloin ymmärtää kolonialismia, koska hän jätti koulut kesken jo 16- vuotiaana ja meni töihin. Nuorena oli Mannerlan mentävä töihin, mikä voi tuntua monelle hassulta ajatukselta, koska nykyään ei pidä mennä töihin, jos ei tahdo.
Olisi mielenkiintoista nähdä dataa, kuinka moni meistä Afrikan tähteä pelanneista on myöhemmin mennyt Afrikkaan ryöstämään. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin tänä päivänä suomalainen matkustaa Afrikkaan pääsääntöisesti etsimään lämpöä auringosta tai miehestä.
Afrikan tähden pelaaminen pitäisi olla pakollista peruskouluissa, jotta nuoret voivat konkreettisesti ymmärtää ja oppia kolonialismia. Tutkimustenkin mukaan me ihmiset opimme parhaiten konkreettisin keinoin, joten Afrikan tähden pelaaminen olisi hyvä laittaa opetussuunnitelmaan. Jo ihan sen takia, ettemme yrittäisi puhdistaa syntejämme poistamalla kaiken pahasta muistuttavan, vaan pitämällä niitä esillä, jotta niin ei käy uudelleen. Historialla kun on tapana toistaa itseään.
Valtiot toki harrastavat kolonialismia edelleen.
Halpatyövoimaa haetaan kiihtyvällä tahdilla länsimaihin, koska niistä ”halpatyövoimalle sopivista” töistä saatavilla palkoilla ei tahdo tulla toimeen ja kulttuurimme ”hanttihommia” kohtaan on muuttunut.
”Hanttihommat” on niitä paskaksi luokiteltuja duuneja, johon me tarvitsemme tekijöitä. Se on sinänsä erikoista, koska auta armias, jos joku jättää ne hommat tekemättä. Me etuoikeutetut hukkuisimme kirjaimellisesti paskaan, ellei valtio harrastaisi ihmisten ryöväämistä avuksemme halvemman hintatason maista.
Ehkä juuri tuosta syystä Afrikan tähden pelaamista lasten keskuudessa halutaan vähentää ja jopa kokonaan lopettaa? Valtiot voivat jatkaa Afrikan tähden pelaamista reaalimaailmassa, kun poistetaan se leikeistä, niin sitä ei ikään kuin tapahdu?
Ja tiedän, että osa verhoaa meille saapuvan halpatyövoiman kertomalla, että täällä meillä on mahdollisuus työhön ja parempaan elämään. Niinhän ne asiat aina myydään: luodaan mielikuva paremmasta tulevaisuudesta. Kysynkin, että jos ne työt ovat tie parempaan elämään, niin miksi me emme tee niitä itse? Aivan. Jos ihmisille kerrottaisiin, että on meillä töitä, mutta niiden palkalla ei oikeastaan pärjää ja niitä pidetään paskaduuneina, niin mitenhän houkuttelevaa tänne olisi tulla töihin?
Hoitoalan ihmisiä haetaan Afrikasta meidän terveydenhuoltoomme töihin, vaikka niille olisi huutava tarve myös Afrikassa. Tuota voisi pitää myös rosvouksena, mutta sitä kutsutaan ennemmin työperäisenä maahanmuuttona. Sama, jos Afrikan tähden anastamista lautapelillä kutsuttaisiin rosvoamisen sijasta kansainväliseksi varainsiirroksi.
Puutonoksa