Kittilään laskettelemaan, alvi on nolla!

Aamulla suuntasin kohti autoa ja takkia oli laitettava päälle, kun elohopea oli laskenut alle kymmenen asteen. Syksy tuli rytinällä!

Irrotin autoani töpselistä ja takaa kuului siihen hetkeen turhan innokas ääni.

Huomenta naapuri!

No, naapurihan se tosiaan sattui samaan aikaan irrottamaan omaa autoaan latauksesta. Hän on omien puheidensa mukaan vihreistä arvoista välittävä ja kutsuu minun hybridi Volvoani ”puoli dieseliksi”, vaikka Volvossa akkujen lisäksi on bensamoottori. Taitaa vittuilla, kun itsellään on iso Tesla, eikä ole muuten mikään 60 000 euron ”halpis” Tesla.

Olin ilmeisesti alakuloisen näköinen, koska naapuri tiedusteli, että mikä miestä painaa?

Sanoin, että en ole kahvia vielä juonut eikä lapsikaan oikein nukkunut. Katsoin myös uutisia ja elämme kuulemma nyt ”sotataloudessakin”. Loppuukohan tämä paska ikinä?

Päivitellään muuten naapurin kanssa usein politiikkaa, koska meillä on hieman eri näkemykset, joten juttua riittää. Ja saahan siinä ikään kuin uusia kulmia omiin mielipiteisiinsä. Naapurilla on vahva taipumus luottaa perinteiseen talousoikeistolaiseen ajattelumalliin. Ei ole kauan, kun hän hirvitteli Vasemmistoliiton miljonäärivero ajatusta, ja kirosi sitä minulle. Eikä naapuri sentään mikään miljonääri ole – ainakaan vielä? Iso asunto, pari sähköautoa, mökki Levillä ja Mäntyharjulla, vene (se kyllä kimppa veljen kanssa), kolme – neljä ulkomaan matkaa vuodessa ja vaimolla taitaa olla hevonen tai pari…

Mutta tuona aamuna unisissa aivoissani soi vain se sotatalous. Joten kysäisin, että mitä mieltä hän on tilanteesta. ”Sotatalous” ja miltä hallituksen toiminta näyttää?

Toivottavasti sama porukka jatkaa seuraavallakin kaudella!

Siis mitä? Kuulinko oikein? Äijähän on piinkova porvari ja nyt toivoo vasemmisto hallitusta?

–    Joo, katsos kun tässä on vuosikymmeniä tullut äänestettyä porvareita, mutta nyt ei enää kannata. Tämä vasemmistohallitus jakaa rahaa meille enemmän kuin mitä muut aikaisemmin.

Mieti nyt itse. Olisiko millainen huuto, jos porvarit olisivat tehneet nämä samat päätökset?

Porvareilta vaaditaan aina vastuullisuutta. Jos joillekin antaa, niin joiltakin pitää ottaa pois eli pysytään ikään kuin jossain tasapainossa. Nyt ei enää tarvitse. Kaikki maat samassa ongelmassa, joten nyt vaan annetaan ja myös meille hyvätuloisille. Hallitus laskee lentoliikenteen alvin nollaan?

Tai isoihin Rukatunturilla oleviin sähköllä lämpiäviin kelomökkeihin tukihimmeliä? Siihen ylimääräiset lapsilisät meidänkin lapsillemme, varhaiskasvatusmaksuihin pysyvät alennukset?

Meidän kohta eläkeiässä oleva isä saa tuloverokevennystä ja jopa meidän äitimme, joka istuu vain hallituksessa ja on vain nimellisesti palkkalistalla. Ei jumalauta, kaikkien aikojen porvarein hallitus!

Mutta olemme ”sotataloudessa”?

–   Jos tämä on sotatalous, niin se sopii. Kuten tiedät, että olemme vuosittain matkustaneet ulkomaille muutamankin kerran. Nyt tässä ”sotataloudessa” voidaan ottaa vielä yksi reissu lisää.

Tä? Miten?

– No, kun alentavat päivähoitomaksuja ja lisää lapsilisäkin tulee jouluna tuplana. Toki, lapsilisä laitetaan tietysti lasten omille säästötileille. Kerätään kaikille kolmelle hyvää pottia, jotka voivat sitten ottaa käyttöön, kun täyttävät 18-vuotta. Sitten saadaan vielä se sähkön alvietuuskin, niin ei tarvitse mistään tinkiä, kun ollaan tuossa samassa maalämmössä, kuin tekin olette. Hetken pelkäsin, että pitää energiaa säästää ja saunoa vähemmän, mutta ei onneksi. Saa Harvian vastukset lämmetä normaalisti!

Mutta ”sotatalous” kuitenkin, niin eikö olisi hyvä elää sen mukaan?

–   Siis ei minua kukaan ole mobilisoinut, eikä uutisten mukaan muitakaan. Elämme naapuri aikoja, jossa sotatalous on vain leima, jolla saadaan meidät ostamaan hallituksen päätökset. Ei kehtaa kukaan valittaa, kun eletään kriisisaikoja. Ja omatkin äänestäjät tykkää, mikä tietysti tärkeintä.

Tämä naapuri sellaista retoriikkaa, älä siihen sorru uskomaan.

En kyllä ymmärrä nyt tätä…

–   No mieti miten paljon kaikkea me hyvätuloiset saadaan. Ihan Nalle Wahlroosia myöten! Saadaan kaikki samat edut kuin muutkin. Eihän Espoossakaan uima-altaiden lämpötilaa tarvitse laskea, koska tuet tulevat ja rahaa riittää vaikkei tukea tulisikaan. Miten muuten hallitus voi toimiaan omille perustella, kuin luomalla kuvaa ”sotataloudesta”. Uppoaa kuin vääräraha ja se sopii minulle. Ihan sama millä sitä myyvät, kunhan tämä sama linja jatkuu tulevaisuudessakin.

Yhtäkkiä olin kuin päivälehtien toimittajat, mutta kun naapuri oli niin innoissaan, niin en osannut muuta kuin kysyä uusia kysymyksiä. Mites talouden tasapaino ja vastuullisuus siis nyt toimii?

–   No ei mitenkään, mutta kun inflaatio on kova, ja tällä rahan jaolla se vain kiihtyy eli kohta uhkana on hyperinflaatio, niin nyt vain painetaan täysillä kohti tuntematonta.

No mutta eihän tuossa ole järkeä?

–   No ei ollut ennen, mutta nyt kun tästä kärsii koko maailma ja etenkin länsimaat, niin on melko sama mitä me teemme. Nyt otetaan kaikki irti mitä saadaan.

Olet kyllä pelottavan innoissasi tästä hallituksesta.

–    Siis olin innoissani jo, kun saatiin korotettua kilometrikorvausta. Porvarit ei olisi ikinä saanut sitä läpi ilman kauheata meteliä. Sitten saatiin ne koronatuetkin. Ei olisi ollut mahdollista toisella kokoonpanolla. Tällä rahan jaolla ja inflaation kiihtyvyydellä kaikki vain kallistuu entisestään. Tässä parasta on, että meitä kaikkia tuetaan. Tulotasosta riippumatta. Ja eihän tämä hallitus uskalla keltään leikata.

Syksyllä yrittivät leikata, mutta kun omat nosti kauhean metelin, niin siihen jäi leikkaukset, vaikka oltiin hallituksen mukaan nousukaudella, kaikkien aikojen työllisyys ja oli elvytty parhaiten. Jos siinä ei sopeuta, niin ei sopeuta ikinä. Sehän tässä on parasta. Näitä äänestämällä ei menetetä ikinä mitään. Kun ne ei uskalla leikata ja nyt annetuista eduista on vaikea luopua. Sorvaavat määräaikaisia tukipaketteja, mutta inflaatio tulee kiihtymään ja ei sotakaan varmaan hetkessä lopu. Rahaa pumpataan jatkossakin ja eivät ne hinnat laske, koska ne on laitettu jo asiakkaille tuleviin laskuihin.

Joo, mutta kyllä se sähkön alv-alennus helpottaa. Ei sillä sähköä myyvät yritykset mitään bisnestä tee?

–   Älä ole naapuri naiivi. Ensimmäinen hetki annetaan mennä niin, mutta eihän nämä yhtiöt mitään hyväntekeväisyys yrityksiä ole. Sä olet kyllä naapuri välillä ihanan sinisilmäinen, vaikka ruskeat ne taitaa todellisuudessa olla.

Mutta kyllä porvarit olisi tehnyt saman näissä tilanteissa?

–    No totta helvetissä olisi! Jos vain olisivat olleet vallassa ja kehdanneet! Tämähän on parasta mitä voi tehdä. Jaetaan kaikille hyvää, mutta nyt mun pitää kiirehtiä töihin. Kauhea härdelli, kun pitää laskea uusia hintoja tuotteisiin.

Mutta ei kai teidän tuotteissanne nämä energiahinnat näy?

Näkyy ne, kun laitetaan näkymään!

Mitäpä tuohon sitten muuta kuin autoon ja kohti toimistoa. Harras toive, että joku olisi jo ehtinyt keittää kahvit. Vahvat. Tosi vahvat.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *